Gilių kava
Kultūrinio paveldo gėrimas, Lietuvoje geriamas nuo seno. Pagal išieškotą receptūrą gilės paruošiamos taip, kad įgautų prabangų, švelnų karamelės skonį su graikinių riešutų ir ruginės duonos natomis.
Sudėtis: paprastojo ąžuolo (Quercus robur) gilių branduoliai 100 %.
Skonis ir savybės: Senovėje ši kava gerta siekiant atgauti jėgas po ligų, pagimdžius, augant. Šių dienų mokslo tiriama kaip daugybės biologiškai aktyvių junginių, polifenolių, stebinančių antioksidaciniu aktyvumu – taninų, elago rūgšties ir kt. šaltinis.
Gilės gali padėti sužadinti apetitą, gerinti virškinimą, gali padėti stabdant osteoporozės, širdies ir kraujagyslių, neurodegeneracinių ligų vystymąsi.
Gausūs taninai padidina gliukozės įsisavinimą, todėl gilių kava – puikus pasirinkimas diabetikams.